Avui parlaré d’una activitat que
avui ja s’ha abandonat, però que fins a mitjans de segle XX van estar a ple
rendiment, fins a la introducció dels primers frigorífics. Es tracta dels
anomenats pous de glaç, o també anomenats segons les parts d’Espanya on es
troben com neveros, pozos de nieve, cava de neu, pou de neu, pou de gel,
elurzulo, cases de neu, neveres o ventisqueros.
Els pous de glaç són uns pous
excavats, de forma normalment cilíndrica,
en el sòl, amb murs de contenció, fets de pedra, de petites o grans dimensions i inclús amb
sostre, sovint en forma de cúpula semiesfèrica, també feta de pedra, sent
aquesta part la més visible, que disposa d’unes obertures per a la introducció
de la neu i posterior extracció dels blocs de glaç. Se solen trobar en llocs
d’una certa altitud i amb glaçades intenses a l’hivern i no gaire lluny dels
nuclis de població on es venia el gel. Es feien en llocs obacs i frescos, amb
aigua embassada a prop. La construcció
excavada en el sòl conservava la frescor, amb la qual cosa la qualitat dels
blocs de glaç era immillorable. Podien arribar a tenir entre nou i onze metres
de profunditat i un diàmetre de entre sis i nou metres.
Esquema d'un pou de glaç (font: Internet)
Abans que hi haguessin fàbriques de
gel, i evidentment, els primers frigorífics elèctrics, la producció,
emmagatzemament i distribució de gel produït a pous de glaç va esdevenir una
activitat important en el medi rural.
La seva producció es feia de la
següent manera: es produïen capes de gel a partir de la neu acumulada, d’un
gruix que fos prou consistent, a prop d’un pam, i es trencava amb unes maces
fins a formar uns blocs consistents, que es duien al pou de glaç. Les diferents
capes de blocs de gel s’anaven dipositant, trepitjant-les per compactar el gel,
separades per capes de palla o boll
(pellofes del gra de blat), o branques per evitar que el glaç s’enganxi i formi
capes més gruixudes i més difícils de separar. Quan el pou era ple, o no es
podia recollir més glaç, es tancaven les obertures amb lloses i es recobrien
amb branques, conservant el gel per l’aïllament causat pel soterrament i el seu
interior era molt fresc, fins i tot en època estival, conservant el glaç durant
mesos. Aquesta activitat necessitava de molta ma d’obra a l’hivern, però també
podia sofrir fluctuacions, depenent dels cicles climàtics (anys amb més dies de
neu i fred o anys més escassos). Evidentment, en aquest cas, ja hi havia
sistemes de conservació d’aliments alternatius, com les salmorres, els salaons,
els adobs o les conserves al bany maria, entre d’altres.
Quan arribava la calor, els
traginers eren els encarregats de la distribució del gel. Carregaven els blocs
en carros o en els lloms dels animals de càrrega, protegint com podien el gel
del desglaç, envoltant-los de palla o branques, i viatjant de nit a la fresca,
encara que en el camí podien patir una important pèrdua per desglaç. Després el
gel es venia a les grans concentracions poblacionals a pes.
Els seus usos terapèutics,
medicinals, però sobretot de conservació d’aliments, van fer d’aquesta activitat
una de les més importants a àmbits rurals.
Però això fou fins als anys
seixanta del segle XX. Fins llavors s’havia d’anar a comprar barres de gel per
alimentar les primeres neveres domèstiques. L’aparició dels primers frigorífics
elèctrics i del gel industrial, va fer que tot aquest ofici, el de nevater, i
aquesta activitat quedés obsoleta, i per tant, hagi desaparegut. Però són
nombroses les evidències que en queden al territori. Aquests són alguns dels
pous de glaç que encara resten en el país:
-
Al País Valencià, tenen un gran nombre de neveres
antigues. Destaquen les caves d’Agres i d’Ibi, a Alacant, aquesta última una de
les zones de producció de gelats més importants de la Península. També
destaquen les de Salem, Benigànim, Castelló de Rugat, a la Vall d’Albaida, a
Beniatjar, a Barx i prop d’Alcoi, al Parc Natural del Carrascar de la Font
Roja. A Bocairent, hi ha un pou de glaç, que és ara el Museu de la Neu. Al nord
de la comunitat, a la Mola d’Ares, també acull un Museu, i un altre de
visitable, es troba a Morella. També se’n troben a les serres al voltant de
Castelló.
-
A Mallorca, se n’han contat fins a un total de quaranta,
sent les més importants a la serra de Tramuntana, sobretot les de Galilea.
-
A Catalunya destaquen algunes. A les Escaules, a l’Alt
Empordà, a la Serra de l’Obac, a la Serralada Litoral, com la de Canyamars, a
Maçanet de la Selva, sota la Serra del Montseny. Al Moianès, on se’ls anomena
poues, destaquen les de Castellcir, Castellterçol i Sant Quirze Safaja. També
n’hi ha a Oliana, i a les zones de l’interior del país.
-
A la toponímia destaquen molts noms que recorden
l’abundància d’aquestes instal·lacions en el territori.
-
A la Península, a la resta de l’Estat, també hi trobem
mostres importants d’aquesta activitat, molt important al País Basc, a l’Aragó,
a Castella i a Llevant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario