jueves, 17 de octubre de 2013

L’ESMOLET (O AFILADOR DE COITELOS)

   O afilador de coitelos é un dos personaxes galegos máis característicos que a emigración deu ao mundo. Os pobos e as cidades deixáronse seducir polo son do chifle. Ao seu paso, as xentes baixaban os seus coitelos, navajas ou tijeras para que tivesen o filo cortante e fino, como os deixaban as rodas da amoladora.

   Un dels records que tinc de quan era petit és el que el so del “chifle” em rememora l’antic ofici de l’esmolet (el afilador), que passava, almenys, dues vegades per setmana pel carrer amb aquella espècie d’andròmina, que als nens ens semblava tan curiós i, a la vegada, sorprenent, amb aquella roda, accionada pels pedals, que deixava ben esmolats ganivets, navalles i tisores de tot tipus.

   A més, ho recordo encara amb més força, doncs un veí dels meus avis, el Fidel, que era oriünd de Galícia, de la província d’Ourense, era un d’aquests “afiladores” que anaven per tota la ciutat de Barcelona, i és un dels oficis antics que ha perdurat fins fa ben poc, i que ara pràcticament ha desaparegut. Ja no queden en els nostres carrers els tradicionals esmolets gallecs. Per això m’ha semblat interessant recordar aquest tradicional ofici. Per a això, m’he documentat a partir de El Gran Llibre dels Oficis Perduts, de Jordi Pablo (Edicions 62).

   L’esmolet, que tenia per ofici esmolar ganivets, tisores, navalles i tota mena d’eines de tall, practicava el seu ofici amb dues modalitats complementàries: l’ambulant, gairebé desapareguda, i la sedentària, en botigues on l’adobament d’eines de tall i, en molts casos, de paraigües, es compagina amb la venda de ganivets i de petits articles per a la llar, especialment estris de cuina.

   Hi ha la creença que la majoria d’esmolets ambulants o sedentaris establerts a Catalunya eren d’origen gallec, sobretot en origen a la província d’Ourense, que incloïa un vocabulari propi, el barallate, un dialecte propi gallec inventat pels esmolets ambulants d’aquest origen. L’onada gallega d’esmolets a Catalunya s’intensificà, sobretot, a la postguerra. La majoria procedien de les comarques més deprimides de la província d’Ourense, sent els més famosos els de Nogueira de Ramuín o els de Castro Caldelas, per exemple, on una de les maneres tradicionals de fugir de la misèria era l’emigració. I emigrar amb un estri de treball com la mola era una garantia d’èxit.

   Tenien unes rutes regulars per la Península, especialment per Castella. De primer, anaven a peu, arrossegant la roda d’esmolar, però amb el temps i l’evolució dels mitjans de transport es van anar motoritzant.

   Existia una certa competència entre els esmolets ambulants i sedentaris, que tenien botiga. Aquests darrers sostenien que ells podien esmolar amb més precisió les eines de tall, per exemple les navalles de barber, o l’acer inoxidable, que necessiten de moles especials que difícilment poden portar els esmolets ambulants. Avui, a més, un dels inconvenients amb que topen en grans ciutats com Barcelona la pràctica itinerant d’aquest ofici, gairebé extingit, és l’obligació de tenir una llicència municipal d’afilador ambulant i pagar impostos.

    L’eina bàsica de l’esmolet és la mola. Abans, un dels centres de producció de pedres d’esmolar era Ourense. Es feien unes rodes d’esmolar molt sòlides i pesants, però molt valorades pels esmolets ambulants de les grans ciutats, on els itineraris cobrien trajectes curts. Les més valorades eren les de Castrelo o les de Liñares. Hi ha moles diferents per a cada funció: de disc, de got, còniques, de plat, de cap de frare, esfèriques,...

   Els vehicles han sofert una evolució constant. Els més antics, carrets, calia arrossegar-los i la roda d’esmolar es movia amb un pedal. Després es van adaptar a bicicletes, motocicletes, Vespes i ciclomotors. Hi havia tallers mecànics especialitzats en la construcció d’aquests artefactes.

   A més de les rodes, les eines de l’esmolet es completaven amb altres eines comunes a molts oficis del metall: unes alicates de tall, per subjectar i tallar; cargols de banc i de mà; escairadors per reblonar; llimes i martells; pedres d’afinar, punxons i reblons, i un setrill d’oli. Una de les eines més simples, però molt necessària, era un joc de femelles hexagonals d’acer, que servien de suport per treure el cargol de les tisores. Finalment, una altra eina característica de l’ofici era el tornejador de moles, que servia per corregir-ne el desgast.

   L’esmolet tenia dos procediments acústics per anunciar la seva presència. El primer consistia a fer sonar un xiulet especial, el chifle en gallec, que era un petit instrument de fusta de castanyer, més o menys afinat segons que fos autoconstruït o fet per artesans especialitzats. A Galícia deien que els millors chifles eren els del poble de Liñares o fets a Portugal. Aquest mètode era el més característic, encara que no l’únic. L’altre manera era la que consistia en fer lliscar el ferro d’una dalla per la roda d’esmolar, fent una espècie de fressa o xiscle esgarrifós que l’esmolet modulava en tons més o menys aguts.

   Al so d’aquests chifles, la gent baixava les seves eines de tall per esmolar, que l’esmolet solia deixar fins per un mòdic preu.

(Resum extret de El Gran Llibre dels Oficis Perduts, de Jordi Pablo, Edicions 62)

Us deixo un link de Youtube, que és un bonic record a aquest vell ofici.

No hay comentarios:

Publicar un comentario