martes, 24 de diciembre de 2013

La llegenda de la Cova d’en Xoroi

Un dels llocs més emblemàtics a l’illa de Menorca, tant de dia com, sobretot, als capvespres i a les nits és l’anomenada Cova d’en Xoroi, situada al litoral sud de l’illa, a la urbanització de Cala en Porter, al municipi d’Alaior.

   Una de les més boniques postes de sol a Menorca, junt amb la de Punta Nati, és, sens dubte, la que es veu als bells penya-segats on es forada l’anomenada Cova, i que donen un aire crepuscular, ataronjat, a les esblanqueïdes roques, i donen un aire romàntic a un lloc que guarda, sens dubte, una bonica llegenda d’amor, la llegenda d’en Xoroi, que us passo a contar.

   Diuen que en Xoroi era el supervivent, probablement, d’un naufragi d’una embarcació de moriscs o de pirates berbers, que sovintejaven les costes de les Balears, fent incursions per obtenir botins fructuosos. Sigui com sigui, el seu origen, va aparèixer a les costes menorquines, portat per les ones de la mar Mediterrània.

   Quan va arribar a la costa, es va refugiar en les coves foradades en un dels penya-segats del sud de l’illa. Com no tenia res per menjar, i li venia la gana, es va dedicar a robar en les cases de camp i a les terres de conreu, tot tipus de viandes que podia aconseguir: des dels productes de la terra, com petits animals domèstics que, evidentment, li saciaven la gana que tenia. Quan ja havia obtingut el fruit de les seves incursions, tornava a la cova a amagar-se, perquè pel seu origen probablement els illencs l’haguessin reconegut i l’haguessin culpat de les rapinyes fetes en les seves hisendes.

   Fora com sigui, en les seves incursions es va enamorar d’una jove que estava a punt de casar-se. Li va semblar tant bella la noia que, amb el seu consentiment o no, la va raptar, i la noia va desaparèixer, sense saber-se res més d’ella durant anys i panys.

   Com seguien tenint gana, els petits furts continuaren i sovintejaren, cada vegada amb més freqüència i augmentant la quantitat de les coses desaparegudes.

   Sigui com sigui que fos, un hivern va nevar molt a l’illa. Els illencs, de sobte, descobriren que després de sofrir els furts, apareixien sobre la neu petjades sospitoses que conduïen cap als penya-segats, i seguiren aquesta pista fins a les coves.
   Allí varen trobar en Xoroi, a la noia (ja dona) que havia desaparegut fa anys, i tres fills, fruit de la seva relació.

   Al veure’s acorralats per les seus perseguidors, en Xoroi i el major dels seus fills, es van llençar penya-segat avall, desapareixent en les aigües del mar, no tornar a saber-se res més d’ells.

   La dona i els altres dos fills, abatuts i desconsolats per la desaparició i mort dels seus estimats, van ser portats a Alaior, on van conservar aquesta bonica llegenda d’amor, i on es diu que es conserven els descendents dels descendents d’en Xoroi.

   Avui en dia, les coves són visitables, una espècie de mirador obert sobre el mar, un tall veritable als penya-segats. La visita és molt recomanable, sobretot al vespre, a la posta de sol, on es veu una de les millors de l’illa (això si, si voleu situar-vos en un lloc privilegiat per la seva visió, no heu d’arribar gaire tard, si no la gentada no us deixarà veure amb tot el seu esplendor, la posta de sol). Asseguts en una de les petites terrasses, es pot contemplar l’ocàs i fer-ne una bonica foto. L’entrada és de pagament, i inclou un refresc o cervesa. Val la pena fer la despesa. És molt bonic, i la sensació d’estar suspesos sobre la mar és impressionant, sobretot en dies d’onatge i d’oratge, per la sensació de tenir a sota el mar remogut i sentir el seu flaire.

   Per les nits es transforma en una de les discoteques més de moda de Menorca.


   I així és com és, un dels llocs emblemàtics i més visitats de Menorca. Si hi aneu, no us defraudarà.No hay comentarios:

Publicar un comentario